W tym artykule przeczytasz:
- Czym jest Git i do czego służy
- Jak aktywować Git w usłudze Dysk
- Jak zarządzać Gitem na Dysku
- Często zadawane pytania
Git
Git to narzędzie, które pomaga programistom wspólnie pracować nad projektami, przechowywać historię zmian oraz ułatwia udostępnianie kodu i zarządzanie nim. Więcej informacji i instrukcje dotyczące zarządzania znajdziesz w zewnętrznej dokumentacji projektu ⧉.
Git na Dysku umożliwia tworzenie użytkowników i repozytoriów oraz zarządzanie nimi.
Aktywacja Gita na Dysku
Git jest usługą dodatkową Dysku. Aktywuj ją, wykonując poniższe kroki:
- Zaloguj się do administracji klienta ⧉.
- W górnym menu wybierz Server services Disk.
- Z listy wybierz dysk, na którym chcesz aktywować Git.
- W lewym menu wybierz Add-on services.
- Przy pozycji Git kliknij zielony przycisk (+).

Aktywację potwierdź przyciskiem Activate.
Jeśli aktywujesz usługę dodatkową Git dla usługi Dysk udostępnionej bezpłatnie do usługi hostingowej, system będzie ją fakturował razem z daną usługą hostingową.
Zarządzanie Gitem
Po aktywacji Gita możesz zarządzać użytkownikami i repozytoriami.
Aby przejść do zarządzania użytkownikami lub repozytoriami, wykonaj poniższe kroki:
- Zaloguj się do administracji klienta ⧉.
- W górnym menu wybierz Server services Disk.
- Z listy wybierz dysk, na którym chcesz zarządzać użytkownikami lub repozytoriami Git.
- W lewym menu wybierz Git repositories lub Git users.

Git users
Interfejs zarządzania użytkownikami umożliwia:
- Dodanie nowego użytkownika po kliknięciu przycisku + New User.
- Edycję użytkownika po kliknięciu przycisku lupy lub nazwy użytkownika. W ramach edycji możesz:
- Zmienić opis użytkownika.
- Zmienić hasło przyciskiem Change Password.
- Delete User.

Git repositories
Interfejs zarządzania repozytoriami umożliwia:
- Dodanie nowego repozytorium po kliknięciu przycisku + Create Repository.
- Edycję repozytorium po kliknięciu przycisku lupy lub nazwy repozytorium. W ramach edycji możesz:
- Zmienić opis repozytorium.
- Delete Repository.

W szczegółach repozytorium znajdziesz ponadto:
- Adres URL repozytorium.
- Interfejs do przydzielania i odbierania uprawnień użytkownikom.

Użytkownikami zarządzaj w interfejsie Repository users:
- Nowego użytkownika dodaj, wybierając go w dolnej części interfejsu, a wybór potwierdź kliknięciem przycisku >>.
- Istniejącego użytkownika usuń przyciskiem krzyżyka po lewej stronie jego nazwy.
- Zaznaczając pole w kolumnie Read-only? umożliwiasz użytkownikowi tylko odczyt repozytorium; pozostali dodani użytkownicy mają nieograniczony dostęp.
Po zakończeniu zarządzania użytkownikami repozytorium zapisz zmiany, klikając przycisk Update Configuration.
Często zadawane pytania
Jak po usunięciu repozytorium założyć nowe o tej samej nazwie?
System przechowuje zapisy usuniętych repozytoriów i tym samym blokuje ich nazwy przed ponownym użyciem.
Jak obsługiwać Git po utworzeniu użytkowników i repozytoriów?
Postępuj zgodnie z instrukcją w dokumentacji projektu ⧉. Adres URL repozytorium znajdziesz w jego szczegółach.