WMS – Webhosting

Na tej stronieZakładanie nowego webhostingu WMSUsuwanie webhostingu WMSCzęsto zadawane pytania

Ten artykuł dotyczy zakładania i usuwania webhostingu w usłudze WMS. Instrukcji dotyczących konkretnych ustawień webhostingu należy szukać w kategorii Webhosting.

W usłudze WMS bazy danych nie wchodzą w skład webhostingu. Zarządza się nimi osobno, zgodnie z instrukcją WMS – Bazy danych.

W tym artykule dowiesz się:


Zakładanie nowego webhostingu WMS

Do prowadzenia strony w usłudze WMS potrzebny jest co najmniej jeden webhosting. Liczba stron, które można utworzyć w WMS, jest ograniczona wyłącznie dostępnym miejscem i wydajnością.

Nowy webhosting założysz w następujących krokach:

  1. Zaloguj się do administracji klienta ⧉.
  2. W górnym menu wybierz Hosting services WMS.
  3. Z listy usług wybierz WMS, w którym chcesz utworzyć nowy hosting.
  4. W menu po lewej stronie kliknij New webhosting.
  5. Podaj nazwę webhostingu i wersję PHP, ewentualnie aktywuj usługi e-mail.
Przykładowe utworzenie nowego webhostingu WMS bez e-maili
Przykładowe utworzenie nowego webhostingu WMS bez e-maili

Aktywacja usług e-mail

Jeśli w WMS masz wystarczająco dużo miejsca na e-maile, którego nie rozdzielono jeszcze między inne webhostingi WMS, możesz nowo utworzonemu webhostingowi aktywować usługi e-mail i przydzielić indywidualny limit poczty. 

Więcej informacji o e-mailach w WMS znajdziesz w artykule WMS – E-maile.

Po kliknutí na přepínač Aktivovat e-mailové služby uvidíte ukazatel zbývající e-mailové kapacity a posuvník, pomocí kterého přidělíte nově zřízenému webhostingu určitý počet GB.

Przykładowe przydzielenie miejsca na e-maile nowo tworzonemu webhostingowi WMS
Przykładowe przydzielenie miejsca na e-maile nowo tworzonemu webhostingowi WMS

Usuwanie webhostingu WMS

Usuwanie webhostingu odbywa się z użyciem systemu kosza. Po usunięciu webhosting najpierw trafia do kosza, gdzie jest dezaktywowany, ale nadal zawiera dane i w każdej chwili można go przywrócić. Dopiero z kosza można webhosting ostatecznie usunąć wraz ze wszystkimi znajdującymi się na nim plikami.

Dane webhostingu w koszu nadal zajmują miejsce na serwerze WWW, a skrzynki nadal przyjmują e-maile.

Danych usług WMS nie archiwizujemy. Ostatecznie usuniętych usług nie możemy przywrócić!

Webhosting znajdujący się w koszu blokuje:

  • dostęp z internetu do domen, aliasów i subdomen skierowanych na ten webhosting,
  • utworzenie w VEDOS usług o takiej samej nazwie (Webhosting, alias, WebSite, Mailhosting),
  • dostęp przez SFTP i do skrzynek e-mail,
  • zadania CRON.

Webhosting przeniesiesz do kosza w następujących krokach:

  1. Zaloguj się do administracji klienta ⧉.
  2. W górnym menu wybierz Hosting services WMS.
  3. Z listy usług wybierz WMS, z którego chcesz usunąć webhosting.
  4. W menu po lewej stronie kliknij Webhosting list.
  5. Kliknij ikonę kosza po lewej stronie wybranego webhostingu i potwierdź.
Smazání WMS webhostingu do koše
Usuwanie (do kosza) webhostingu WMS

Przywracanie i ostateczne usuwanie webhostingu z kosza

W dolnej części listy webhostingów znajdziesz kosz, z którego możesz webhosting:

  • przywrócić zieloną ikoną ,
  • ostatecznie usunąć czerwoną ikoną .

Przyciskiem Empty Trash bezpowrotnie usuniesz wszystkie znajdujące się w nim webhostingi.

Przyciski przywracania i usuwania webhostingu z kosza, poniżej przycisk Empty Trash
Przyciski przywracania i usuwania webhostingu z kosza, poniżej przycisk Empty Trash

Często zadawane pytania

Czy mogę usuwać webhostingi od razu, bez użycia kosza?

Niestety nie, jest to środek bezpieczeństwa. Najszybciej usuniesz wiele webhostingów, opróżniając kosz.

Czy ten artykuł był pomocny?

Państwa opinia pomaga nam ulepszać artykuły.

Państwa wiadomość trafi do zespołu redagującego dokumentację, który na nią nie odpowiada. Jeśli potrzebują Państwo pomocy, prosimy skontaktować się z nami za pomocą formularza kontaktowego. Prosimy nie podawać haseł ani danych osobowych.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz?

Zadaj pytanie innym klientom na stronie społeczności Help.