Ez a cikk a szolgáltatások lejárat előtti viselkedésének globális beállításával foglalkozik. Ha meg szeretné újítani a szolgáltatást, kövesse a következő cikket: Szolgáltatások – Megújítás. Ha a szolgáltatások lejáratáról szeretne részletesebben olvasni, olvassa el a következő cikket: Services – Expiration.
A szolgáltatások lejárat előtti viselkedésének alapbeállítása szerint a fizetési felszólításokat előre elküldjük, hogy csökkentsük a szolgáltatás kiesésének kockázatát arra az esetre, ha a felszólítás kézbesítésével vagy a fizetéssel kapcsolatban komplikáció merülne fel.
Ebben a cikkben megtudhatja:
- Hogyan állítható be globálisan a szolgáltatások viselkedése lejárat előtt
- Hogyan kezelhető a szolgáltatások viselkedése mappák segítségével
- Gyakran ismételt kérdések
Service expiration settings
Az ügyfél-adminisztrációban globálisan beállíthatja, hogyan viselkedjenek a szolgáltatások a lejárat előtt. A lejárat előtti időszak hossza a szolgáltatás típusától és számlázási időszakától függően eltérő:
- 14 nap a havi számlázású szolgáltatásoknál
- 21 nap a hostingszolgáltatásoknál
- 30 nap a domaineknél
A beállítás nem vonatkozik a következőkre: lejáró (felmondott) szolgáltatások.
A globális beállításokat a következő lépésekkel érheti el:
- Jelentkezzen be az ügyfél-adminisztrációba ⧉.
- A felső menüben válassza ki a következőt: My Account Customer.
- A bal oldali menüben válassza ki a következőt: Service expiration settings.

A táblázatban: Service behavior before expiration settings minden szolgáltatáskategóriához kiválaszthatja a következő viselkedések egyikét:
- Payment request with reminders az alapbeállítás. A rendszer a lejárat előtt 14–30 nappal (a szolgáltatás típusától és számlázási időszakától függően) fizetési felszólítást küld. Ha a szolgáltatás díja a lejárat előtt 5–8 nappal sincs megfelelően kiegyenlítve, a rendszer újabb értesítést küld.
- Payment request without reminders csak a fizetési felszólítást küldi el a lejárat előtt 14–30 nappal (a szolgáltatás típusától és számlázási időszakától függően). További üzenetet nem küld.
- No request, notification only nem állít ki új fizetési felszólítást, csak a lejárat előtt 5–8 nappal küld üzenetet a szolgáltatás közelgő lejáratáról.
- Automatic renewal kreditszámla használatát igényli: kreditszámláról. A lejárat előtt 10 nappal megpróbálja a kreditet felhasználni a szolgáltatás automatikus kiegyenlítésére. A kreditből történő megújítás nem vonható vissza. Ha a kreditszámlán nincs elegendő kredit, a rendszer erről üzenetet küld a kreditszámlához tartozó számlázási e-mail-címre. További információt a következő cikkben talál: Szolgáltatások – Megújítás.
- Do nothing nem próbálja meg semmilyen módon megújítani a szolgáltatást, és a lejáratról sem küld értesítést. A lejáró domainek esetében azonban a tulajdonost még megkeresheti a nyilvántartó vagy az általa megbízott hatóság.
Ezenkívül engedélyezheti vagy letilthatja a következő beállításokat:
- Automatic activation of recommended add-on services olyan beállítás, amely a megújításkor automatikusan aktiválja a kiválasztott kiegészítő szolgáltatásokat. Az aktivált kiegészítőket ismét kikapcsolhatja a következő szerint: kiegészítő szolgáltatások kezelési útmutatója szerint.
Ha egy beállítást az összes szolgáltatásra alkalmazni szeretne, válassza ki a táblázatban: Select all.
A beállítások elvégzése után mentse el őket a következő gombbal: Change Settings.
Szolgáltatásmappák
Ha a kiválasztott szolgáltatásokhoz a globális beállítástóleltérő, egyéni viselkedést szeretne megadni lejárat előtt, hozzáadhatja őket egy egyéni szabályokkal rendelkező mappához. Az ügyfelek a szolgáltatások mappákba helyezésével jellemzően a következőket oldják meg:
- Saját szolgáltatásaik automatikus megújítása a kreditszámláról, miközben ugyanazon a fiókon belül ügyfeleik szolgáltatásait a kiküldött számla kiegyenlítése után újítjuk meg (alapbeállítás).
- Az egy időszakra vásárolt, egyszeri szolgáltatások megújításának mellőzése anélkül, hogy azokat azonnal fel kellene mondani.
Új mappa létrehozása
Minden mappa csak arra a szolgáltatáskategóriára érvényes, amelyben létrehozták. A Domains kategóriában létrehozott mappával tehát nem kezelhetők Webhosting szolgáltatások, és fordítva.
Mappa létrehozásához először lépjen be a mappák kezelőfelületére a következő lépésekkel:
- Jelentkezzen be az ügyfél-adminisztrációba ⧉.
- A felső menüben válassza ki azt a szolgáltatáskategóriát, amelyben a mappát létre szeretné hozni.
- A szolgáltatások áttekintésében kattintson a következő hivatkozásra: manage folders.

A következő oldalon a Add folder keretben, a mappák listája alatt adja meg az új mappa nevét, majd kattintson a következő gombra: Create. Ezzel létrehoz egy új, alapbeállításokkal rendelkező mappát, amelyet ezután tovább módosíthat.
A mappa beállításai
A mappa beállításainak módosításához először lépjen be a mappák kezelőfelületére ugyanúgy, mint az új mappa létrehozásakor.
A mappa nevét közvetlenül a mappalistában módosíthatja. Elég az új nevet beírni a mappa eredeti nevét tartalmazó szövegmezőbe, majd rákattintani a mentés gombra.
Ha törölni szeretne egy mappát, kattintson a piros gombra × a sor bal oldalán.
Magukba a mappa beállításaiba a mappa azonosítószámától balra lévő szerszám ikonra kattintva léphet be.

A beállításokban megtalálja az adott mappában lévő szolgáltatások áttekintő táblázatát, valamint a következő beállításokat:
- Behavior before expiration, ahol a szolgáltatások örökölhetik a globális beállítást, vagy megadhat tetszőleges egyéni viselkedést a következő lehetőségek közül: Payment request with reminders, Payment request without reminders, No request, Automatic renewal és Do nothing.
- Notifications via PUSH notifications, ahol a szolgáltatások örökölhetik a globális beállítást, vagy az értesítések be- vagy kikapcsolhatók.
- Automatic activation of extensions upon service renewal, ahol a szolgáltatások örökölhetik a globális beállítást, vagy az automatikus aktiválás be- vagy kikapcsolható.
A beállítások módosítása után az új értékeket a következő gombra kattintva erősítse meg: Set.

Szolgáltatások hozzáadása mappákhoz és eltávolítása belőlük
Egy szolgáltatás egyszerre legfeljebb 1 mappában lehet.
Szolgáltatás mappához adásához kövesse az alábbi lépéseket:
- Jelentkezzen be az ügyfél-adminisztrációba ⧉.
- A felső menüben válassza ki azt a szolgáltatáskategóriát, amelyet kezelni szeretne.
- Az áttekintés bal oldalán lévő jelölőnégyzetekkel jelölje ki azokat a szolgáltatásokat, amelyeket mappába szeretne áthelyezni.
- A táblázat jobb alsó sarkában a legördülő menüben válassza ki a következőt: move to folder: majd válassza ki a mappát, és az áthelyezést erősítse meg a következő gombbal: Execute.

Ha egy szolgáltatást épp ellenkezőleg, ki szeretne venni a mappából, járjon el ugyanúgy, mint a szolgáltatás mappához adásakor, de a menüből a következő lehetőséget válassza: – none –.
Gyakran ismételt kérdések
Pontosan hogyan működik a szolgáltatások automatikus megújítása?
A szolgáltatások automatikus megújítása a kreditszámlán keresztül történik: az automatikus megújítással rendelkező szolgáltatások ebből vonják le a kreditet. Ha a szolgáltatás automatikusan nem újítható meg, manuálisan kell megújítania (a fizetési felszólítást azonban ilyenkor is ki lehet egyenlíteni a kreditszámláról). Részletes információt a következő cikkben talál: Szolgáltatások – Megújítás.
Miért küldenek fizetési felszólítást egy hónappal a lejárat előtt?
Ha a rendszer időben nem párosítja helyesen a megfelelő befizetést a szolgáltatáshoz, a szolgáltatást lejártnak tekinti, és leállítja. A kiesés elkerülése érdekében a fizetési felszólítást viszonylag korán küldjük el, hogy fedezni tudjuk például az e-mail késői elolvasását, a fizetéssel kapcsolatos problémákat és egyéb komplikációkat.
Meg szeretnénk újítani a szolgáltatást, de a számlák nem a megfelelő személyhez érkeznek, vagy elavult adatokat tartalmaznak. Hogyan tudjuk ezt megváltoztatni?
Kövesse az útmutatót a következőhöz: számlázási adatok módosítása. Javasoljuk továbbá ellenőrizni a következőt: domain tulajdonosának, illetve adott esetben a hostingszolgáltatás üzemeltetőjének.
Ha több szolgáltatást egy mappába teszek, azokat együtt számlázzák?
Nem, a szolgáltatások mappába helyezése csak a szolgáltatások lejáratának globális beállításához képest módosítja a viselkedésüket. A szolgáltatások továbbra is külön járnak le, és külön is újítja meg őket.