Ten poradnik dotyczy anulowania całego konta klienta. Jeśli chcesz zrezygnować tylko z usług, skorzystaj z poradnika Usługi – Wypowiedzenie.
W tym artykule dowiesz się:
- Jakie warunki musisz spełnić, aby anulować konto klienta
- Jak anulować konto klienta
- Często zadawane pytania
Warunki anulowania konta klienta
Aby anulować konto klienta, upewnij się, że nie masz:
Niezakończone zamówienia usług
Jeśli na koncie masz niezakończone zamówienia domen, anuluj je zgodnie z poradnikiem Usługi – Wypowiedzenie. W sprawie anulowania pozostałych zamówień skontaktuj się z nami przez formularz ⧉ obsługi klienta. Podaj nazwy i rodzaje usług, których zamówienia chcesz anulować.
Aktywne usługi
Aktywne usługi, także wygasłe, uniemożliwiają usunięcie konta. Możesz się ich pozbyć w następujący sposób:
- Przekazanie usługi nowemu właścicielowi zgodnie z tym poradnikiem. Jeśli nie chcesz przekazywać usługi całkowicie, wystarczy ją przenieść na inne konto klienta.
- Wypowiedzenie usług zgodnie z tym poradnikiem. Wypowiedzenie usługi nie usuwa jej od razu, ale znacznie skraca czas między wygaśnięciem a usunięciem (więcej informacji znajdziesz w artykule Usługi – Przebieg wygaśnięcia).
Do usług uniemożliwiających anulowanie konta klienta należą także rekordy DNS. Nie można ich wypowiedzieć tak jak pozostałych usług. Jeśli nie chcesz ich przenieść na inne konto klienta (zazwyczaj są przenoszone automatycznie razem z domeną), usuń je w następujący sposób:
- Zaloguj się do administracji klienta ⧉.
- W górnym menu kliknij DNS.
- Wybierz domenę, której rekordy DNS chcesz usunąć.
- Kliknij przycisk Delete i potwierdź w oknie dialogowym.

Usunięcie rekordów DNS może ograniczyć funkcjonalność danej domeny. Upewnij się, że sama domena jest wyłączona z użytku lub korzysta z DNS innego dostawcy.
Saldo na koncie kredytowym
W sprawie wyzerowania konta kredytowego skontaktuj się z nami przez formularz ⧉. Wnioski rozpatruje dział rozliczeń, zazwyczaj w ciągu 1 dnia roboczego.
Anulowanie konta klienta
Konto klienta anuluj w następujący sposób:
- Zaloguj się do administracji klienta ⧉.
- W górnym menu kliknij My Account Customer.
- W lewym menu kliknij Account cancellation.
- Kliknij przycisk Send Authorization Password.
- Sprawdź pocztę e-mail (także folder SPAM) i otwórz wiadomość zawierającą hasło autoryzacyjne.
- Wpisz hasło w formularzu, zaznacz zgodę na usunięcie konta i kliknij przycisk Cancel Account.

Często zadawane pytania
Jak rozpoznać e-mail z hasłem autoryzacyjnym do anulowania konta?
Temat wiadomości to Client account authorization password a nadawca to wedos@wedos.com.
Skąd mam wiedzieć, co muszę usunąć przed anulowaniem konta?
Dopóki nie spełnisz wszystkich warunków anulowania, zamiast formularza zobaczysz listę niespełnionych warunków.
Jak natychmiast zakończyć usługi?
Nie możemy zakończyć usług natychmiast, możemy jedynie skrócić czas ich wygaśnięcia do minimum. Wypowiedz usługi w zwykły sposób a następnie wyślij wniosek o natychmiastowe zakończenie usług przez formularz ⧉. Natychmiastowe anulowanie domen jest płatne zgodnie z cennikiem. Usługi hostingowe (nie domeny) możemy zakończyć z dniem złożenia wniosku, następnie podlegają zasadom wygaśnięcia.